Основният ми приоритет е модернизацията на Българската армия. Това каза пред

...
Основният ми приоритет е модернизацията на Българската армия. Това каза пред
Коментари Харесай

Ще купи ли България 183 Stryker-и за 1,5 млрд. долара? Тагарев отговоря лаконично

Основният ми приоритет е модернизацията на Българската войска. Това каза пред публицисти министърът на защитата Тодор Тагарев във връзка информацията, че Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди евентуалната продажба на България на 183 бронетранспортьора " Страйкър "  (Stryker) за 1,5 милиарда $. 

" Това е оптималното количество техника и оптималната цена, за която може да се приказва в този план ", добави министърът. " Очакваме доста скоро група от американска страна, която да прегледа всичко, което заявяваме, да има изясненост ще желаеме ли още нещо или ще се откажем от нещо, и единствено тогава ще бъде избрана крайната цена и съставът на този план ", изясни Тагарев.

На 1 септември Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди евентуалната продажба на България на " Страйкър "  за 1,5 милиарда $, заяви Пентагонът, представен от Българска телеграфна агенция. Продажбата на съюзничката от НАТО България ще се състои от 183 машини от разнообразни модификации на бронетранспортьора, в това число за транспорт на пехота, командни машини и машини за здравна евакуация, уточни американското министерство на защитата.

Въпреки утвърждението на Държавния департамент изпращането на уведомлението не значи, че има подписан контракт или че договарянията са приключили. Пентагонът съобщи, че корпорацията " Дженеръл Дайнамикс "  (General Dynamics) е главният снабдител на това въоръжение.
Що е " Страйкър "
Армията на Съединени американски щати разполага с 18 разнообразни разновидности на " Страйкър ". Някои са издигнати най-вече за напредване на пехотинци към и отвън бойното поле, до момента в който други са проектирани да носят оръжия като 120-милиметрови минохвъргачки, т.е. - да обезпечават огнева поддръжка на фронта.

Други носят оръжия със междинен и огромен диаметър за пряк огън по противников войски с 30-милиметрови оръдия или даже с по-големите 105-милиметрови оръдия.
" Страйкър " vs. " Брадли "
" Страйкър " е по-слабо брониран и с 20 тона по-лек от свърхефективните в Украйна бойни машини на пехотата " Брадли " (Bradley). Докато " Брадли " разполага със стъпала, които оферират чудесно сцепление върху неравномерен терен, " Страйкър " се движат на осем колела, които могат да действат, даже в случай че са били ударени с патрони или шрапнели.

Предимството на " Страйкър " е в скоростта - той може да развива до 100 км/ч. ( " Брадли " - малко над 60 км/ч). " Страйкър " също по този начин може да бъде конфигуриран и за други цели, някои разновидности му даже могат да се употребяват като коли за спешна помощ.

Досега Америка е доставила към 300 " Страйкър " на Украйна, като те играят основна роля в прочистването на полетата с противопехотни мини на Русия в Запорожка област. Бронетранспортьорите бяха за първи път видяни на фронта в средата на август 2023 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР